Mariager - Rosernes By

Mariager er en af Danmarks mindste købstæder. Indtil omkring 1410 var Mariager kun et lille fiskerleje og færgested på vejen mellem Randers og Aalborg.

Birgittinerklostrets grundlæggelse i ca. 1446 betød en voldsom opblomstring af handel og håndværk og gav i 1592 Mariager købstadsrettigheder.

Mariager, også kaldet Rosernes By, er en idyllisk by med brostensbelagte gader og gamle bindingsværkshuse prydet med roser. Byen er godt forsynet med special- og dagligvarebutikker, fine spisesteder og gode overnatningsmuligheder. Byens største turistattraktion er Mariager Saltcenter, der ligger på havnen. Her kan man lære alt om saltets historie og anvendelse, besøge en underjordisk saltmine og afprøve vandets bæreevne i ”Det Døde Hav”, der er et badebassin med 37 gr. varmt saltvand. Mariager Saltcenter er et oplevelsescenter for hele familien.

Byens og egnens historie fortælles også på Mariager Museum og kan ved selvsyn fornemmes i den imponerende Mariager Klosterkirke. På det hyggelige torv ligger det atmosfærefyldte Hotel Postgården, hvis ældste bygning er fra 1700-tallet.

Mariager Turistbureau ligger på Torvet i Det Gamle Rådhus, som er fra 1822.

I sommermånederne er der mulighed for en tur med Mariager - Handest Veteranjernbane - en naturskøn tur på 15 km. Stationen ligger på havnen, og her finder man også ”hjuldamperen” Svanen, der dagligt sejler ture på Mariager Fjord. Der er mulighed for at kombinere veterantoget, Svanen og en bus på ”Trekantruten”.

Naturen omkring Mariager giver også gode muligheder for vandreture, cykelture, lystfiskeri og sejlads. Fra Hohøj, Skandinaviens største bronzealderhøj, er der en pragtfuld udsigt.

Del denne side

Danmarks 2. CittaSlow by

I 2013 blev Mariager optaget i det eksklusive internationale CittaSlow selskab, - byer med en særlig historisk sjæl, hvor man målrettet fokuserer på historie og autensitet, lokale kvalitetsfødevarer og bæredygtig mm. - CittaSlow er Det Gode Liv i praksis.

I alt har 175 byer i 27 lande opnået CittaSlow status. Foruden Mariager er det i Danmark kun Svendborg der er certificeret CittaSlow by.