Byvandring: Aalborg under besættelsen

 

Besættelsen 1940-45 er en vigtig periode i den nyere danmarkshistorie. Nu kan du følge i fodsporene på de tyske soldater og de danske modstandsfolk gennem byens gader og se, hvor de i Aalborg de dramatiske begivenheder under besættelsen udspillede sig.

Nordjyllands Historiske Museum tilbyder henover foråret og sommeren en række guidede byvandringer i Aalborg under besættelsen.

Den tyske besættelse af Danmark 1940-45 var særdeles nærværende også i Aalborg, hvor der blev udført sabotagearbejde af lokale modstandsfolk, og hvor tyske soldater var et synligt element i bybilledet.

Du kommer i løbet af byvandringen forbi nogle af de steder, hvor besættelsestidens mest dramatiske begivenheder i Aalborg fandt sted, mens museets guide fortæller levende historier, så du næsten kan høre maskingeværerne i det fjerne.

 

En af Danmarks første modstandsgrupper var fra Aalborg

Den kendte Churchill-klub var en af Danmarks første modstandsgrupper. De havde tilholdssted ved Helligåndsklosteret i Aalborg, og ved byvandringen får du naturligvis den fascinerende historie om de modige, unge drenge fra modstandsgruppen. Det startede med småting som for eksempel at pille skilte ned og klippe ledninger over. Siden udviklede det sig til regulær sabotage, og hvælvingerne under Helligåndsklosteret blev brugt som skjulested for våben og ammunition, som drengene stjal fra tyskerne.


Medlemmerne af Churchill-klubben blev anholdt 8. maj 1942 og i første omgang fængslet i arresten i Kong Hansgade. Fordi den danske stat stadig selv på dette tidspunkt opretholdt justits i landet, var drengenes straffe relativt milde set i forhold til de straffe, der senere blev tildelt modstandsfolk for lignende forhold. Medlemmerne blev alle løsladt før krigen var omme, og flere nåede at blive aktive modstandsfolk på ny.


Under byvandringen kommer du også forbi det sted, hvor den tyske værnemagt holdt til under krigen, samt steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage). Undervejs vil du se flere mindeplader for faldne modstandsfolk samt modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav på Almenkirkegård.


Der er byvandringer med besættelsen som tema følgende datoer:

 

Mandag  d.  7. oktober  kl. 17.00-18.30 

 

Varighed:
Ca. 1½ time


Billetpriser:
85 kr. inkl. 10 kr. i online administrationsgebyr.

Mødested:
Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg


Billetter:
Du kan købe billet ved at vælge dato i kalenderen her til højre. (På mobil i kalenderen herunder). 
Du kan også købe billet på Aalborg Historiske Museum, Algade 48.
Museet forbeholder sig ret til at afvise gæster, der ikke har gyldig billet.


Bemærk venligst: 
Der vil ikke være adgang til museets udstillinger.
Købte billetter refunderes ikke.
Der sælges ikke billet ved mødestedet.

Booking

Byvandring: Aalborg under besættelsen

Tryk på et tidspunkt herover.
Antal 75,00 DKK
Pris total 0,00 DKK
Samson Travel er teknisk rejsearrangør og medlem af Rejsegarantifonden – nr. 1999 Samson Travel A/S, Havnepladsen 5A, 9900 Frederikshavn, CVR: 31 37 36 62

Aalborg Historiske Museum

Aalborg Historiske Museum fortæller købstadens og egnens historie fra de sidste 1000 år. En særlig seværdighed er Aalborgstuen fra 1602, der utvivlsomt er landets bedst bevarede borgerlige interiør fra renæssancen. Til de alsidige faste udstillinger hører også en stor samling af lokalt fremstillet sølvtøj og glas. Året igennem er der skiftende særudstillinger, fortrinsvis med genstande fra museets egne magasiner.
Aalborg Historiske Museum
Algade 48
9000 Aalborg
Tel. +45 9931 7400
Email: historiskmuseum@aalborg.dk
Web: www.nordmus.dk